Pressmeddelande | 2016-11-18 | 08:00

Ja i Folketinget till kustnära vindkraft

En majoritet av det danska Folketinget meddelade i dag att de godkänner så kallade kustnära* vindkraftparker, (Danish Near Shore, DNS). Det innebär att Vattenfall kan gå vidare med sina planer att utveckla 350 MW-projektet utanför Danmarks västkust.

Den 12 september meddelade danska myndigheter att Vattenfall vunnit budgivningen om att utveckla och bygga två områden utanför Jyllands västkust. Det vinnande budet var 0,63 SEK per kWh.

– Vi är mycket glada över att majoriteten i Folketinget nu har bekräftat att vi kan börja bygga de kustnära vindkraftparkerna. Detta innebär att Vattenfall ytterligare stärker sin ställning som ledande vindkraftproducent i Danmark. Samtidigt innebär det billigare förnybar el till det danska folket och en snabbare väg mot ett Danmark som är oberoende av fossila bränslen, säger Magnus Hall, vd och koncernchef på Vattenfall.

Sedan budgivningsresultatet offentliggjordes i september har en politisk debatt pågått i Danmark gällande om de kustnära projekten ska tillåtas eller inte. Synpunkter på att vindkraftparker så nära land skulle störa horisontlinjen för mycket har varit ett av argumenten mot kustnära projekt. Dagens beslut från det danska Folketinget innebär att denna typ av vindkraftparker nu tillåts.

För Vattenfall blir nästa steg att upphandling av huvudkomponenter och tjänster (vindkraftverk, fundament och kablar samt avtal med installationsfartyg) sätter igång så att byggfasen kan påbörjas enligt plan 2019. Den första elen ska levereras 2020.

Pressmeddelande Danish Near Shore

*Kustnära projekt är havsbaserad vindkraft som byggs upp till ca 10 kilometer från kusten. Som jämförelse är Vattenfalls vindkraftpark Horns Rev 3, som nu håller på att byggas, beläget 12 kilometer från kusten.

För ytterligare information kontakta:
Peter Stedt, pressekreterare Vattenfall AB, 070-59 77 338
Vattenfalls pressavdelning, telefon: 08-739 50 10, e-post: press@vattenfall.com

Facebook: facebook.com/vattenfallpressrum
Twitter: twitter.com/Vattenfall_Se