Vattenfall vinner budgivning på dansk vindkraft

Idag måndag meddelade den danska staten att Vattenfall vunnit budgivningen om att få bygga kustnära vindkraft, så kallad near shore. Det gäller de två områdena Vesterhav Nord och Vesterhav Syd utanför Jyllands västkust. Vattenfalls vinnande bud var 0,475 kr/kWh. Innan Vattenfall kan påbörja konstruktionsfasen behövs ett slutligt godkännande från den danska staten.

– Det här är fantastiska nyheter. Vi har arbetat extremt hårt med den här budgivningen och våra ansträngningar har nu gett resultat. Detta är ett stort steg för Vattenfall i vår strävan inom förnybar energi. Tidigare i år meddelade vi att vi investerar 5 miljarder EUR i förnybara energiproduktion inom de kommande 5 åren och ökar vår vindkraftproduktion i alla länder där vi har verksamhet, säger Magnus Hall, Vattenfalls vd. Han tillägger:
– Danmark är en kärnmarknad för oss. Vi har varit involverade i dansk vindkraft i nästan 20 år och att vi vunnit den här budgivningen är ett betydande tillskott till vår portfölj och det ger oss möjlighet att förse 375 000 danska hem med förnybar el.

– Med vårt vinnande bud på dansk "near shore" har vi visat att vi kan reducera kostnaderna för havsbaserad vindkraft snabbare än någon trodde för bara några år sedan. Detta visar återigen att förnybar energi kommer att bli konkurrenskraftig och att Vattenfall leder utvecklingen av förnybar energi. Vi bidrar till tillväxten och vi kommer att fortsätta att göra det de närmaste decennierna, säger Gunnar Groebler, chef för Vattenfall Vind.

Som ett resultat av det vinnande budet för de två vindkraftparkerna utanför Hvide Sande respektive Thyborön på totalt 350 MW (Jyllands västkust) kommer Vattenfall att bli Danmarks största vindkraftoperatör.

– Vi ser mycket fram emot att de här två projekten kommer att ge oss ytterligare en möjlighet att ge Danmark en ledande position inom teknik för havsbaserad vindkraft och därmed fullfölja ambitionen att Nordsjön till världens Energy Valley. I samarbete med världens ledande tillverkare räknar vi med att de nya projekten kommer att ge tusentals arbetstillfällen. Dessa "nära kusten"-projekt ger oss också nya möjligheter att säkerställa att alla miljöaspekter prioriteras, säger Ole Bigum Nielsen, Vattenfalls landschef Danmark.

Vattenfall kommer nu, efter det positiva beskedet om budgivningen, att påbörja de sista förberedelserna för att kunna påbörja byggandet. De omfattar inköpsprocesser för vitala komponenter och service (som turbiner, fundament och kablar, fartyg för installation), optimering och slutlig design av vindparkerna. Målsättningen är att påbörja byggandet 2019 och att leverera el 2020.

Vattenfall och vindkraft
Vattenfall har i dagsläget 2 265 W installerad effekt i vindkraft, 940 MW havsbaserad och 1 325 landbaserad, i fem länder: Sverige, Danmark, Tyskland, Storbritannien och Nederländerna. Av den totala effekten finns 402 MW i Danmark.

För ytterligare information kontakta:
Peter Stedt, pressekreterare, 070-597 73 38

Vattenfalls pressavdelning, telefon: 08-739 50 10, press@vattenfall.com

Se även

Havsbaserat vindkraftverk

Vattenfall och RWE slutför avyttringen av Norfolk Offshore Wind Zone

Vattenfall har idag slutfört avyttringen av Norfolk Offshore Wind Zone till RWE. Den överenskomna köpeskillingen uppgår till motsvarar 963 miljoner GBP. 

Läs hela artikeln
Landbaserad vindkraftspark

Vattenfalls största landbaserade vindkraftsprojekt får miljötillstånd

De intilliggande vindkraftsparkerna Norrbäck och Pauträsk som tillsammans utgör Vattenfalls hittills största landbaserade vindkraftsprojekt har fått ett slutgiltigt miljötillstånd.

Läs hela artikeln
Parkeringhus i Lund. Illustration: Lloyds arkitektkontor

Avvecklade vindkraftverk blir parkeringshus i Lund

I det nya hitech-området Brunnshög i Lund ska rotorblad från en demonterad dansk vindkraftspark bli en del av designen på ett hållbart och klimatsmart flervånings parkeringshus.

Läs hela artikeln