Viktigt startskott för gemensam vindkraftpark

I dag inviger Skandia och Vattenfall den gemensamma vindkraftparken Höge Väg i Kristianstad kommun. Samarbetet inleddes i december 2014 då bolagen bildade ett gemensamt bolag för lika ägande av totalt fyra vindkraftparker.

Dagens invigning markerar startskottet på en ny typ av samarbete, ny för såväl Vattenfall som för Skandia. Vattenfall, med mångårig vindkraftproduktion bakom sig, har ingen tidigare erfarenhet av externa medfinansiärer eller samägande inom vindkraftproduktion. Skandia investerar stort i infrastruktur men har tidigare inte funnits på energimarknaden.

– Vattenfall har 17 vindkraftprojekt i olika stadier i Sverige just nu. Vi har ambitiösa planer för ett 100 procent förnybart energisystem. Saminvesteringen med Skandia möjliggör utbyggnaden i Sverige. Det är bra för våra respektive kunder och det är bra för Sverige, säger Ingrid Bonde, finansdirektör och vice koncernchef Vattenfall.

Totalt fyra vindkraftparker ingår i det gemensamma bolaget; Hjuleberg och Högabjär-Kärsås i Falkenberg kommun, Juktan i Sporsele kommun och Höge Väg. Alla fyra är i drift och Hjuleberg invigdes redan 2014.

– Skandia har framgångsrikt ökat investeringarna i infrastruktur och vindkraftssatsningen är viktig för oss. Genom att investera i vindkraft kan pensionskapitalet göra nytta två gånger om. Dels genom avkastning men också som ett bidrag till ett mer hållbart energisystem, säger Frans Lindelöw, koncernchef på Skandia.  

 
Fakta Höge Väg
Antal vindkraftverk: 18
Tuirbintyp: Gamesa
Total effekt: 38 MW
Årlig produktion: 107 GWh (21 500 hushåll)
Beläget vid Maltesholm.

Mer information om Höge Väg här.

Mer information om de övriga vindkraftsparkerna här.

För ytterligare information:
Peter Stedt, pressekreterare Vattenfall, 070-597 73 38
Pontus Haag , Informationsansvarig Skandia, 072-700 67 12 

  
Om Skandia

Skandia är en av Sveriges största, oberoende och kundstyrda bank- och försäkringskoncerner. Vi har gett människor ekonomisk trygghet i mer än 150 år och har en stark tradition av pionjäranda, produktutveckling och samhällsengagemang. Vi skapar rikare liv för människor med hjälp av lösningar inom sparande, pension, ekonomisk trygghet och vardagsekonomi, och genom att underlätta för dem att fatta kloka beslut om sin ekonomi. Vi har 2,5 miljoner kunder i Sverige, Norge och Danmark, ett förvaltat kapital på 526 miljarder kronor och 2 500 anställda. Läs mer på
www.skandia.se 

Om Vattenfall
Vattenfall är ett svenskt, statligt ägt energiföretag med mer än 20 000 medarbetare och verksamhet i Sverige, Tyskland, Nederländerna, Danmark, Storbritannien och Finland. Vattenfall stödjer omställningen till ett förnybart energisystem och har som mål att vara ledande inom hållbar produktion och därigenom trygga en tillförlitlig och kostnadseffektiv energiförsörjning.
Läs mer på
www.vattenfall.se

Se även

Havsbaserat vindkraftverk

Vattenfall och RWE slutför avyttringen av Norfolk Offshore Wind Zone

Vattenfall har idag slutfört avyttringen av Norfolk Offshore Wind Zone till RWE. Den överenskomna köpeskillingen uppgår till motsvarar 963 miljoner GBP. 

Läs hela artikeln
Landbaserad vindkraftspark

Vattenfalls största landbaserade vindkraftsprojekt får miljötillstånd

De intilliggande vindkraftsparkerna Norrbäck och Pauträsk som tillsammans utgör Vattenfalls hittills största landbaserade vindkraftsprojekt har fått ett slutgiltigt miljötillstånd.

Läs hela artikeln
Parkeringhus i Lund. Illustration: Lloyds arkitektkontor

Avvecklade vindkraftverk blir parkeringshus i Lund

I det nya hitech-området Brunnshög i Lund ska rotorblad från en demonterad dansk vindkraftspark bli en del av designen på ett hållbart och klimatsmart flervånings parkeringshus.

Läs hela artikeln