Vattenfall lägger historiskt stor vindkraftorder

Vattenfall tar ett stort steg mot mer förnybar energiproduktion genom att beställa turbinerna till sina tre nya vindkraftparker i Danmark av Siemens Gamesa. Ordern är världens största för turbiner till havsbaserad vindkraft 2017.

De tre vindkraftparkerna, Kriegers Flak i Östersjön och Vesterhav Syd och Nord i Nordsjön, har ett totalt investeringsvärde på nära SEK 16,5 miljarder (EUR 1,7 miljarder) *. Den sammanlagda installerade kapaciteten kommer att vara nära 1 GW och det gör ordern till världens största för havsbaserad vindkraft år 2017. Vindkraftparkerna kommer att kunna förse cirka en miljon danska hushåll med fossilfri energi.

- Ordern är ytterligare ett bevis för Vattenfalls starka engagemang för en fossilfri framtid och ett klimatsmartare liv. Den här investeringen bidrar väsentligt till vårt mål att bygga mer förnybar energi i enlighet med vår strategi, säger Gunnar Groebler, chef Vattenfall Vind.

Investeringen är en av de största i förnybar energiproduktion i Vattenfalls historia och kommer att omfatta design, tillverkning, installation, idrifttagning, provning och service av turbinerna. När Vattenfall 2016 vann upphandlingarna om att bygga de tre vindkraftparkerna var det till de lägsta priserna någonsin.

- Vi är mycket nöjda över att framgångsrikt ha skaffat ultramodern turbinteknik till tre av våra största havsbaserade vindkraftsprojekt. Ett kombinerat köp ger oss ett lägre pris vilket innebär att byggkostnaderna kan minskas ytterligare. Vattenfall planerar att ta dessa kostnadsnivåer vidare till andra marknader, säger Gunnar Groebler.

Fram till 2022 kommer all dansk havsbaserad vindkraft att byggas av Vattenfall, som investerar över SEK 25 miljarder (EUR 2,7 miljarder) i Danmarks övergång till fossilfri energiproduktion. Hela 1,4 GW kommer att installeras de närmaste fem åren och det gör Vattenfall till den största utvecklaren av havsbaserad vindkraft i Danmark.

* Om slutligt investeringsbeslut, FID, fattas under fjärde kvartalet 2018.


Fakta:

  • Ordern omfattar totalt 113 st. 8 MW-turbiner; 72 kraftverk vid Kriegers Flak och 41 kraftverk vid Vesterhav Syd och Nord
  • Danska Kriegers Flak har en kapacitet på 605 MW och Vesterhav Syd och Nord upp till 350 MW. Den totala energiproduktionen motsvarar hushållsel till en miljon danska hem. 
  • De vinnande anbuden till Kriegers Flak och Vesterhav Syd och Nord 2016 var på rekordlåga 0,050 EUR / kWh respektive 0,061 EUR / kWh.
  • Vindkraftparkerna kommer att vara i full drift 2020 (Vesterhav Syd och Nord) och 2021 (Kriegers Flak).
  • Totalt investerar Vattenfall mer än SEK 25 miljarder (EUR 2,7 miljarder) i Danmark mellan 2016–22.

      

Världens största order för havsbaserad vindkraft 2017 (GW)

Källa: MAKE, Global Wind Turbine Order Database och Vattenfall
 

För ytterligare information kontakta:
Från Vattenfalls pressavdelning, telefon: 08-739 50 10, e-post: press@vattenfall.com
Facebook:​facebook.com/vattenfallpressrum

Se även

Havsbaserat vindkraftverk

Vattenfall och RWE slutför avyttringen av Norfolk Offshore Wind Zone

Vattenfall har idag slutfört avyttringen av Norfolk Offshore Wind Zone till RWE. Den överenskomna köpeskillingen uppgår till motsvarar 963 miljoner GBP. 

Läs hela artikeln
Landbaserad vindkraftspark

Vattenfalls största landbaserade vindkraftsprojekt får miljötillstånd

De intilliggande vindkraftsparkerna Norrbäck och Pauträsk som tillsammans utgör Vattenfalls hittills största landbaserade vindkraftsprojekt har fått ett slutgiltigt miljötillstånd.

Läs hela artikeln
Parkeringhus i Lund. Illustration: Lloyds arkitektkontor

Avvecklade vindkraftverk blir parkeringshus i Lund

I det nya hitech-området Brunnshög i Lund ska rotorblad från en demonterad dansk vindkraftspark bli en del av designen på ett hållbart och klimatsmart flervånings parkeringshus.

Läs hela artikeln