Vattenfall och BMW Group sluter leveransavtal för batterier

BMW i3-batterier används i lagringsprojekt vid Vattenfalls vindkraftparker.

Vattenfall och BMW Group har tecknat avtal om leverans av upp till 1 000 litiumjonbatterier i år. Batterierna, med en kapacitet på 33 kilowattimmar (kWh) vardera, är utrustade med ett BMW-ägt batteristyrningssystem och används också av biltillverkaren i deras BMW i3.

Vattenfall kommer att köpa de nya batterierna från BMW-anläggningen i Dingolfing och använda dem i alla lagringsprojekt.

– Energilagring och nätstabilitet är de viktigaste frågorna i den nya energivärlden, säger Gunnar Groebler, Senior Vice President vid Vattenfall och chef för Business Area Wind. Vi vill använda anläggningarna där vi producerar el från förnybara energislag för att driva på övergången till ett nytt energisystem och för att underlätta integreringen av förnybara energislag i energisystem med lagringsmöjligheter. Frikopplingen av produktionen från förbrukningen och sammankopplingen av olika förbrukningssektorer är i fokus för vårt arbete. 

Den första anläggningen för energilagring baserad på BMW-i3-batterier byggs vid den landbaserade 122-megawatts  vindkraftparken ”Princess Alexia” i närheten av Amsterdam. Med en kapacitet på 3,2 megawatt (MW) är det Vattenfalls första större lagringsprojekt i Nederländerna.

I avvaktan på ett slutligt investeringsbeslut kommer den största batteribaserade lagringsanläggningen att byggas vid Vattenfalls vindkraftpark Pen y Cymoedd (230 MW) i södra Wales – en 22-megawatts lagringsanläggning som kommer att hjälpa till att stödja stabiliteten i det landsomfattande kraftnätet i Storbritannien som en del i den så kallade EFR-tjänsten (Enhanced Frequency Response).

Som en del i projektet ”Norddeutsche Energiewende NEW 4.0” kommer Vattenfall tillsammans med Hamburgs universitet för tillämpade vetenskaper (HAW) och företaget Nordex att implementera en stor batteribaserad lagringsanläggning vid den framtida vindkraftparken i Hamburg-Bergedorf. Detta är en så kallad lagringsstyrenhet som utgörs av batterier. Den är tänkt att upprätthålla leveranssäkerheten med inmatning av 100 procent förnybar energi. Dessutom bidrar den batteribaserade lagringen till förbättring av nätverkskvaliteten och mer effektiv användning av befintlig nätverksstruktur. Andra möjliga användningsområden är lagring av el i privata hushåll. Energilagring är en viktig del i Vattenfalls strävan att möjliggöra klimatsmarta lösningar.

– Vi är glada att i BMW ha hittat en leverantör som med användningen av batterier med tillförlitligt god kvalitet från tysk serietillverkning uppfyller våra höga säkerhetskrav, säger Daniel Hustadt, projektledare för stora batterier vid Vattenfall Innovation GmbH.

Din kontakt för vidare information

Vattenfall:

Lutz Wiese, pressansvarig vid Vattenfall GmbH, lutz.wiese@vattenfall.de, Tel.: +49 30 8182 2332

BMW Group:

Wieland Brúch, pressansvarig, wieland.bruch@bmw.de, BMW i, Tel.: +49 89 382 72652

Bilagor

Se även

Porträttfoton på Matts Wesslén, Vattenfall, och Jonas Bjuhr, Hydro

Vattenfall ska optimera industriföretaget Hydros nya batterier

Hydro Extrusions, med anläggningar i Sverige för tillverkning av aluminiumprodukter, och Hydro Rein, har valt Vattenfall som samarbetspartner i ett batteriprojekt med en total effekt om 4,5 ...

Läs hela artikeln
Solcellsparken Tützpatz i nordöstra Tyskland ska kombineras med  hållbart jordbruk i form av ekologisk äggproduktion med frigående höns och kan komma att se ut som på denna AI-genererade bild.

En plats i solen: Tützpatz kombinerar solenergi och jordbruk

I Tysklands nordöstra hörn har Vattenfall påbörjat bygget av landets hittills största agrivoltaiska projekt: Tützpatz. Utformningen av den 79 MW stora anläggningen gör det möjligt att kombin...

Läs hela artikeln
Solkraftsparken Kogel-Leizen i Tyskland

Vattenfall ökar satsningarna på solenergi i Tyskland

Vattenfall har förvärvat den tyska solenergiutvecklaren Solizer. I transaktionen ingår en pipeline av storskaliga solenergiprojekt i Tyskland med en volym på 4 GW och ett erfaret team medarb...

Läs hela artikeln