Pressmeddelande | 2012-10-15 | 13:40

Elbilar snabbladdas med sol och vind

Vattenfall öppnar en snabbladdningsstation för elbilar i Storstockholm. Stationen drivs helt av förnybar el. Elbilsbilsägare kan snabbladda en ”full tank” på 15–30 minuter.

Vattenfall har i samarbete med Tyresö kommun öppnat en snabbladdningsstation i Tyresö centrum.

Vattenfall vill vara drivande i elektrifiering av transportsektorn och som leverantör av laddlösningar. För att främja användningen av elbilar har Vattenfall, i ett samarbete med Tyresö kommun, öppnat en snabbladdningstation i Tyresö centrum.

– Vattenfalls mål är att stötta kunder och i samarbete med olika aktörer underlätta och stimulera introduktion av elbilar. Där spelar snabbladdningsstationer en viktig roll. Vi vill berömma Tyresö som är framsynta och ser elbilar som en viktig pusselbit i omställningen till hållbar energianvändning, säger Annika Ramsköld, chef för affärsutveckling på Vattenfall.

Med den nya stationen reduceras laddningstiden drastiskt för elbilsanvändare. Att ladda en elbil helt tar 15-30 minuter jämfört med upp till 10 timmar hemma i ett vanligt jordat uttag.

– Att minska elbilanvändarnas räckviddsångest är otroligt viktigt. Vi tror att snabbladdningsstationer är en viktig faktor som kommer att få fler att vilja ha en ellbil. Stationerna är också ett viktigt komplement till vår satsning på elladdningstjänster för hemmabruk och företag, säger Annika Ramsköld.

Snabbladdningsstationen drivs helt av förnybar el - dels från solcellerna på taket på stationen dels från el från Vattenfalls vindkraftpark Lillgrund. Både växel- och likström finns tillgängligt.

– För att så många som möjligt ska få chansen att pröva den nya snabbladdningsstationen så kommer vi dessutom att erbjuda våra kunder ett testabonnemang, då de under sex månader kan ladda helt gratis, säger Annika Ramsköld.

Vattenfall kommer att vara operatör av stationen. Vattenfalls målsättning har varit att det ska vara så enkelt som möjligt att använda tjänsten. Det som krävs är ett abonnemang och ett laddkort eller en mobilapplikation. Om fler kommuner vill ansluta sig till tjänsten framöver ska kunden kunna använda sig av ett och samma kort vid alla stationer som Vattenfall opererar.

Invigningen sker i Tyresö centrum torsdagen den 18 oktober klockan 15.00–17.00. Besökare kommer att få möjlighet att provköra elbilar och elcyklar.

För mer information, kontakta:
Robert Pletzin, pressekreterare, mobil: 072-516 86 06

Från Vattenfalls pressavdelning, telefon: 08-739 50 10
Press

Facebook: facebook.com/vattenfallpressrum
Twitter: twitter.com/Vattenfall_Se

Ladda ner pressmeddelandet (PDF 90 kB)