Pressmeddelande | 2013-10-28 | 13:00

Fast pris med längre avtalstid allt populärare

Torr sommar och höst har resulterat i låga vattennivåer och med det risk för en prisökning. Därför väljer allt fler Vattenfallkunder att binda sitt elavtal på längre sikt, visar Vattenfalls Elbarometer för oktober månad.

Många förväntar sig att det rörliga elpriset ska vara mycket lägre än priset för de fasta avtalen, men i dagsläget finns det inga stora prisskillnader. Allt fler kunder väljer nu att binda elpriset – främst för att få bättre kontroll över sina månatliga elutgifter, men också för att det är bekvämt.

– Vi ser återigen en ökning av fastprisavtal. För tredje kvartalet i år har vi dubbelt så många (56%) kunder som tecknade 3-åriga avtal, jämfört med samma period förra året (28%), säger Magnus Holm, chef för Vattenfall Försäljning.

Parametrar som påverkar elmarknaden och prisbilden

Inför vintersäsongen är nederbörden en starkt påverkande faktor. Det är nu som vattenmagasinen ska fyllas, då hösten normalt är nederbördsrik. För tillfället är det något lägre vattennivåer än normalt. Låga nivåer i vattenmagasinen ökar risken för en prisstegring, medan höga nivåer minskar den. Men det räcker med en liten tids regn och att kärnkraften fungerar bra, så påverkas prisbilden positivt för elkonsumenterna.

– De senaste väderprognoserna pekar på mer nederbörd än normalt och med det kan priset gå ner. Men vädret är nyckfullt, så därför har många redan garderat sig genom att teckna ett fast elavtal, säger Magnus Holm.

Vattenfalls prognoser hittar du i den bifogade Elbarometern (PDF 77,4 kB)

För mer information, kontakta:
Magnus Holm, chef Vattenfall Försäljning, 0702-11 04 97
Carina Netterlind, pressekreterare, 076-103 66 62

Lämnat av Vattenfalls Pressavdelning, telefon: 08-739 50 10, press@vattenfall.com
Facebook: facebook.com/vattenfallpressrum
Twitter: twitter.com/Vattenfall_Se

Ladda ner pressmeddelandet (PDF 65 kB)