Pressmeddelande | 2013-02-27 | 08:00

Fler väljer fastprisavtal

Elpriserna ligger kvar på lägre nivåer och till exempel är de rörliga spotpriserna på el 15 procent under fjolårets nivå. Trots detta väljer fler och fler fastprisavtal, en avtalsform som ökat med 13 procent det senaste året, enligt Vattenfalls senaste Elbarometer.

-Vi ser en tydlig trend att fler kunder väljer fastprisavtal, trots att de rörliga priserna på nordiska elbörsen inte har varit så låga sedan vintern 2006-2007, säger Magnus Holm chef för Vattenfall Försäljning.

-Det kan ha att göra med att elpriserna gått ned markant från toppnivåerna för två år sedan och fler anser att det är ett gynnsamt läge att binda sitt elpris just nu, fortsätter han.

Sjunkande priser på kol och utsläppsrätter har pressat ned elpriserna på den tyska elbörsen, vilket också påverkar den nordiska prisbilden.

-Detta, tillsammans med en stabil kärnkraftsproduktion, bidrar till att hålla även de nordiska elpriserna nere, säger Magnus Holm.

Hydrobalansen* har efter ett år med överskott försvagats kraftigt till ett underskott, framför allt på grund av lite snö i områden med vattenkraft i Norge. Det är en faktor som kan påverka elpriserna uppåt men en stabil kärnkraftsproduktion i Sverige och en fortsatt svag ekonomisk utveckling håller emot en eventuell prisuppgång.

* Summan av snö, grundvatten och vattenmagasin i Norden. 

Ladda ner Elbarometern (PDF 110 kB)
Ladda ner pressmeddelandet (PDF 98 kB)

För mer information kontakta:
Magnus Holm, chef Vattenfall Försäljning telefon 0702-11 04 97
Viktoria Raft, pressekreterare, telefon 0722-32 06 31 

Från Vattenfalls pressavdelning, telefon 08 739 50 10
E-post: press@vattenfall.com
Facebook: facebook.com/vattenfallpressrum
Twitter: twitter.com/Vattenfall_Se