Pressmeddelande | 2008-06-03 | 14:11

Folkfest när kungen invigde vindkraftparken Lillgrund

Kungligt och högtidligt till havs, folkligt och festligt på land i Malmö centrum – så invigdes på tisdagen Lillgrund, världens tredje största havsbaserade vindkraftpark.

Kung Carl XVI Gustaf svarade för den officiella invigningen, som ägde rum på ett fartyg mitt i vindkraftparken i Öresund. Där deltog också näringsminister Maud Olofsson samt Vattenfalls koncernchef Lars G Josefsson och Nordenchefen Hans von Uthmann.

Samtidigt bjöds allmänheten på stor invigningsfest på land. På Stora torg i Malmö kunde intresserade via storbildsskärm följa vad som skedde ombord på båten i Öresund. Vattenfall bjöd på glass, musik och scenframträdanden. I Vattenfalls Energitält kunde man lära sig mer om energi och på torget fanns också möjlighet att delta i olika aktiviteter som tipspromenaden Energijakten och Energi-OS med grenarna hoppa hoppboll, klättra stolpe, fånga vinden och cykla energicykel.

– Med Lillgrund har den svenska elproduktionen med vindkraft sexfaldigats. Lillgrund är världens tredje största vindkraftpark till havs och Vattenfall äger därmed två av de tre största offshore-parkerna i världen. Den andra är Horns Rev i Danmark. Vi är redan en av de största aktörerna och vi kommer att bli större. Hälften av de 80 miljarder kronor som vi planerar att investera i nordisk elproduktion de närmsta tio åren går till vindkraft, säger Vattenfalls Nordenchef Hans von Uthmann.

Alla 48 vindmöllor i Lillgrunds vindkraftpark är nu anslutna till elnätet och producerar förnybar hushållsel till över 60 000 hem.

För vidare information, kontakta:
Anna Lihr, pressekreterare Vattenfall Norden, telefon 070-893 33 52.

Lämnat av Vattenfalls Pressavdelning, telefon: 08-739 50 10.

Pressrelease som pdf

Ladda ner

Läs mer

Lillgrund vindkraftpark