Pressmeddelande | 2010-06-23 | 15:13

Första vindkraftverket på plats i Stor-Rotliden

Idag, onsdag, reser Vattenfall det första av totalt 40 vindkraftverk på berget Stor-Rotliden, strax norr om Fredrika i Åsele kommun. 

Vindkraftparken började anläggas för ett år sedan och är just nu Sveriges största pågående vindkraftbyggnation.

– Vi räknar med att resa fyra verk i veckan och att hela vindkraftparken kommer att vara driftsatt senare i år, säger Anders Dahl, chef Vattenfall Vindkraft.

– Symboliskt kan man se dagens första vindkraftverk som ytterligare ett landmärke för Vattenfalls satsning på förnybar elproduktion och fortsatta vindkraftplaner i området, tillägger Anders Dahl.

Stor-Rotliden får en installerad effekt på totalt 78 MW och blir Vattenfalls största vindkraftpark på land. De 40 turbinerna från Vestas beräknas producera 240 GWh om året, vilket motsvarar förnybar hushållsel till närmare 50 000 hem. Mellan 70 och 100 personer arbetar nu i parken och när den står klar kommer nio personer att arbeta med service och underhåll av vindkraftparken.

Vindkraft är en hörnpelare i Vattenfalls satsning på förnybar elproduktion. Just nu bygger Vattenfall nio vindkraftparker i sex länder som redan till 2011 kommer att fördubbla företagets produktion av el från vindkraft jämfört med idag. Det är en investering på drygt 20 miljarder kronor.

Bilder kommer att finnas på www.vattenfall.se/sv/bildbank.htm

För vidare information, kontakta:
Ingegerd Bills, kommunikationschef Vattenfall Vindkraft, telefon 08-739 70 77, mobil 070-539 70 77. 

Lämnat av Vattenfalls Pressavdelning, telefon: 08-739 50 10, press@vattenfall.com.


Följande filer finns att ladda ned:


PDF