Pressmeddelande | 2012-02-03 | 08:00

Kylan pressar upp elpriserna

Kylan har nu slagit till på allvar, vilket har pressat upp elpriserna på den nordiska elbörsen Nord Pool. Marknaden förväntar sig fortsatt högre prisnivåer och det kan därför vara läge att binda sitt elpris innan de fasta avtalen stiger.

– De fasta elpriserna ligger för närvarande på en låg nivå samtidigt som marknaden tror på stigande priser framöver. Så att teckna ett fastprisavtal nu kan vara ett bra sätt att säkra sig för pristoppar och samtidigt vara med på de låga fasta priser som gäller just nu, säger Magnus Holm, chef Vattenfall Försäljning.

Kylan i kombination med att en del av kärnkraftsproduktionen står stilla har gjort att spotpriset och områdespriset för södra och mellersta Sverige har stigit markant de senaste dagarna. I dagsläget pekar väderprognoserna på fortsatt kyligt väder och mindre nederbörd under den kommande perioden. Marknaden förväntar sig därför att priset på korta fastprisavtal kan komma att stiga. På elbörsen har det också skapats tillfälliga pristoppar på börsens spotpris, grunden för rörligt elpris, främst i södra och mellersta Sverige.

Vattenkraftens magasin är dock välfyllda, med ett betydande överskott jämfört med samma period förra året, vilket begränsar prisuppgången på framför allt längre sikt. När mer kärnkraftsproduktion kommer in igen förväntas elpriserna sjunka tillbaka.

De längre fastprisavtalen påverkas inte i lika hög grad av kylan, utan mer av det ekonomiska läget. Under 2011 har ekonomin i Europa och USA varit ansträngd, vilket satt press nedåt på de längre fastprisavtalen.

Läs Vattenfalls elbarometer

För mer information och kommentarer från Magnus Holm, chef Vattenfall Försäljning:
Tel 08-699 86 40 eller 070-211 04 97,
magnus.holm@vattenfall.com

Från Vattenfalls pressavdelning, tel: +46 8 739 50 10,
press@vattenfall.com

Ladda ner pressmeddelandet (PDF 76 kB)