Pressmeddelande | 2011-06-13 | 10:42

One Tonne Life sätter punkt

Efter en stark slutspurt lyckades familjen Lindell sänka sina koldioxidutsläpp med drygt 80 procent. I dag avslutar miljöminister Andreas Carlgren One Tonne Life-projektet genom att stänga av Vattenfalls smarta energimätare i huset i Hässelby utanför Stockholm.

Alicja, Nils, Hannah och Jonathan Lindell har i sex månader levt klimatsmart med sikte på att minska sina koldioxidutsläpp från normala 7,3 ton koldioxid per år och person till minimala ett ton. Familjen Lindell lyckades komma ner till 1,5 ton.

Sänkningen med drygt 80 procent visar att regeringens klimatmål på en minskning med 40 procent av de svenska koldioxidutsläppen till år 2020 är fullt nåbar för ett hushåll redan idag med det bästa av kunskap och teknik. 

– Ner till 2,5 ton behövde vi inte göra några större kompromisser med vårt vanliga liv. Sen blev det tuffare, förklarar Alicja Lindell. 

Transporter, elförbrukning och mat är de tre områden där familjen Lindell gjort störst framsteg. 

– Vi har visat att man med rätt kunskap och motivation kan komma ganska nära ett ton. Det har dessutom varit ett kul och lärorikt äventyr, säger Nils Lindell.

One Tonne Life är ett unikt projekt där A-hus, Vattenfall och Volvo Personvagnar tillsammans med sina branschpartners ICA och Siemens skapat förutsättningar för ett klimatsmart hushåll. Under sex månader har familjen Lindell bytt ut sitt 70-talshus och sina snart tio år gamla bensindrivna bilar mot en nybyggd, klimatsmart trävilla från A-hus och en batteridriven Volvo C30 Electric. Vattenfall står för förnybar el, ny energiteknik och energicoachning. ICA och Siemens är branschpartners inom områdena mat och hushållsapparater.

I dag avslutar miljöminister Andreas Carlgren One Tonne Life-projektet genom att stänga av den smarta energimätare, EnergyWatch, som Vattenfall utrustat huset med.

Eventuella frågor besvaras av:

Petra Cederhed, A-hus, tel: 0340-66 65 10
petra.cederhed@derome.se
Lars Ejeklint, Vattenfall, tel: 0705-17 72 33
lars.ejeklint@vattenfall.se
Malin Persson, Volvo Personvagnar, tel: 031-325 41 52
mperss58@volvocars.com
Anna Hedström, ICA, tel: +46 (0)702-53 66 60
anna.r.hedstrom@ica.se  
Tilda Björkman, Siemens, tel: 0708-290 341
Tilda.Bjoerkman@BSHG.COM 

Familjen Lindell nås genom: Anna Jandler, tel: 0707-77 03 94, 
anna.jandler@lifeinthecity.com

Läs mer om One Tonne Life:
One Tonne Life-projektet
www.onetonnelife.se (nytt fönster)

Ladda ner pressmeddelandet (PDF 124 kB)