Pressmeddelande | 2011-09-06 | 13:40

Sladdlös laddning kan ge skjuts åt elbilen

Automatisk, sladdlös, laddning av elbilar kan bli verklighet inom några år och banar väg för ett ökat intresse för elbilsanvändningen. Det blir enklare än dagens metod med sladd och lika effektivt. Det visar en ny studie av Vattenfall och Viktoriainstitutet som undersökt nya lösningar för framtidens ägare av elbilar.

– Det här är nästa generations laddlösning för elbilar. Laddningen förenklas, då elbilen automatiskt kopplar upp sig mot elnätet vid parkering, säger Johan Tollin, ansvarig för Vattenfalls utveckling av elbilar.

Vattenfall förbereder sig för att kunna erbjuda kunder ett sladdlöst laddningssystem i framtiden. Enligt Johan Tollin har det startats ett standardiseringsarbete kring den sladdlösa tekniken och Vattenfall undersöker nu möjliga leverantörer.

– Det kommer att bli enklare och bekvämare för svensken att äga elbil med den nya tekniken. Det kan ge skjuts åt elbilsförsäljningen. Den automatiska laddningsmetoden hjälper bilen att positionera sig rätt på laddningsplatsen så att bilföraren inte behöver göra något annat än parkera. Eftersom den är sladdlös förenklas laddning på offentliga och privata laddplatser. Det gör också lösningen miljömässigt attraktiv.

För att tekniken skall bli verklighet krävs att systemet integreras av biltillverkarna i de kommande elbilarna. Att ladda med sladd från en stolpe, en så kallad wallbox eller ett anpassat vägguttag kommer alltså att dominera de kommande åren innan systemet är på plats. Men enligt Johan Tollin, förbereder Vattenfall och Viktoriainstitutet ett gemensamt demonstrationsprojekt för att kunna visa hur den automatiska, sladdlösa, laddningen kan fungera i praktiken.

– Förutom de samhällsekonomiska effekterna, förenklar den automatiska laddningsmetoden elbilsägandet och ökar fördelarna med elbilen jämfört med bränslebilen. Det borde göra det än mer attraktivt för fler att äga elbil, säger Johan Tollin.

En undersökning som Vattenfall har gjort visar att 37 procent av svenskarna kan tänka sig att köpa elbil nästa gång de köper ny bil om kostnaden är jämförbar med en vanlig bil.

– Det händer oerhört mycket inom elbilsutvecklingen just nu – och det går snabbt. Vattenfall är med och driver på utvecklingen för att vi tror på de positiva miljöeffekter det kan ge.

För vidare information, kontakta:
Viktoria Raft, Media Relations, mobil 072-232 06 31
Johan Tollin, ansvarig för Vattenfalls elbilsutveckling, telefon 08-739 55 51, mobil 070-539 55 51

Lämnat av Vattenfalls Pressavdelning, telefon: 08-739 50 10, press@vattenfall.com

Ladda ned pressmeddelandet (PDF 78 kB)