Pressmeddelande | 2007-01-10 | 10:48

Störningar i elnätet – aktuellt läge onsdag kl 09.00

Stormen som svepte över mellersta Sverige på tisdagskvällen och natten till onsdagen orsakade omfattande strömavbrott på Vattenfall Eldistributions ledningar. 

Dalsland och Uppland tillhör de områden där flest kunder är drabbade. Vid niotiden på onsdagsmorgonen var totalt drygt 40 000 av Vattenfalls nätkunder utan ström, varav 33 000 i Mellansverige och 7 500 i Västsverige.

Strömavbrotten orsakades av träd och grenar som fallit på ledningarna i den hårda blåsten. Trädens rötter sitter lösare än vanligt efter allt regnande, vilket har bidragit till att förvärra situationen.

För närvarande engagerar vi all tillgänglig personal för fellokalisering och felavhjälpning, totalt minst 500 personer. Med hjälp av ett flertal helikoptrar och bandvagnar kan felavhjälpningen effektiviseras ytterligare. Det går just nu inte att lämna besked om när kunderna kan beräknas få strömmen tillbaka. Aktuell störningsinformation får våra kunder på telefonnummer 020 - 82 58 58, via SMS-meddelande och på vår hemsida http://www.vattenfall.se

För vidare information, kontakta:
Christel Thuresson, Vattenfall Eldistribution, 070-268 85 07.
Karl-Erik Olsson, Vattenfall Eldistribution Trollhättan, 0520-88 742.
Jörgen Eriksson, Vattenfall Eldistribution Sollentuna, 0703-99 57 42.
Ida Söderbäck, Vattenfall Eldistribution Sollentuna, 0703-98 12 90.


Här följer råd om konkreta åtgärder när strömmen har gått.

Elvärme
Stäng av elelementen. Om alla har sina elelement på när elen kommer tillbaka kan hela elnätet bli överbelastat. Då kan elektriciteten försvinna igen.
Kylskåp
Öppna kylskåpsdörren så sällan som möjligt.
Frysskåp
Håll dörren stängd. En välfylld frys håller kylan minst ett dygn om dörren inte öppnas. Vid längre elavbrott bör färdiglagad mat ätas upp så snart som möjligt. Kött och fisk bör tillagas för omedelbar konsumtion (om möjlighet finns att laga mat utan el). Bröd och grönsaker håller ytterligare ett par dagar.
Vatten
Tappa upp dricksvatten. Om avbrottet blir riktigt långvarigt kan trycket sjunka i ledningarna eftersom pumparna drivs med el.
Avbrott under pågående bakning
Bröd som inte är utbakat förvaras svalt. Detsamma gäller utbakat bröd utan fyllning. Knåda degen en gång till och låt den jäsa igen. Utbakat bröd förvaras så svalt som möjligt. Småkakor förvaras svalt.
Avbrott under maskindiskning
Stäng av maskinen och vattenkranen.
Avbrott under tvättning
Stäng av maskinen och vattenkranen. Tvätt som inte är ömtålig kan ligga kvar i maskinen. Ömtålig tvätt plockas ur. Luckan öppnas med hjälp av"nödöppningen", se bruksanvisningen.
Motorvärmare/övrig eldriven utrustning
Ha inte på motor- eller kupévärmare. Stäng av tv video, musikanläggning med mera, för att underlätta återinkoppling av elen.
Undvik hissar
Använd inte hiss på allmän plats eller i hyreshus vid risk för elavbrott.


Lämnat av Vattenfalls Pressavdelning, telefon: 08-739 50 10.

Pressrelease som pdf

Ladda ner