Pressmeddelande | 2010-04-27 | 13:30

Tysklands första havsbaserade vindkraftpark invigd

Tysklands första havsbaserade vindkraftpark, Alpha Ventus, invigdes på tisdagen i Norddeich. I ceremonin deltog förbundsrepublikens miljöminister Norbert Röttgen och cheferna för Vattenfall Europe, EWE och E.ON.

Alpha Ventus, Tysklands första havsbaserade vindkraftpark, är ett pilotprojekt 45 kilometer utanför ön Borkums kust. Den har byggts av ett konsortium av kraftföretagen EWE, E.ON och Vattenfall Europe, vilka tillsammans har investerat 250 miljoner euro i projektet.

Vid invigningsceremonin sade förbundsrepublikens miljöminister Norbert Röttgen att Tysklands mål är en installerad havsbaserad kapacitet på 25 000 MW år 2030.

– Alpha Ventus är början, pionjärarbetet som verkligen har öppnat dörren för oss till den förnybara energins tidsålder. Investerare, turbintillverkare och nätoperatörer har alla tagit en stor risk med detta testfält. Deras fasta engagemang, uthållighet och kreativitet har lönat sig: Erfarenheterna som vunnits under byggandet av Alpha Ventus kommer att komma alla framtida havsbaserade vindkraftparker till godo, tillade han.

Tuomo Hatakka, chef för Vattenfall Central Europe, framhöll att invigningen är en stor dag för havsbaserad vindkraft i Tyskland och att de tre företagen tillsammans har visat en utomordentlig laganda.

– Med Alpha Ventus har vi bevisat att havsbaserad vindkraft kan användas i Tyskland även under svåra förhållanden. Vattenfall är redan en global ledare inom havsbaserad vindkraft idag. Vindkraft är en viktig byggsten i Vattenfalls strategi för att göra vår elproduktion koldioxidneutral år 2050.

Totalt tolv vindkraftturbiner i 5 megawatt-klassen har rests på Alpha Ventus testområde. Dessutom har två sorters stålfundament använts för att stödja vindkraftsturbinerna. Detta är första gången sådana turbiner har rests och tagits i drift i ett havsområde med 30 meters vattendjup.

Alpha Ventus fungerar också som testområde för forskningsprojekt inom naturvård, med stöd av förbundsrepublikens miljöministerium. Vindkraftparken kommer att ge kunskap om användandet och den fortsatta utvecklingen av havsbaserad vindkraft.

Till redaktionen:
Högupplösta foton och grafik från resandet av de havsbaserade vindkraftturbinerna kan laddas ned gratis på http://bildarchiv.alpha-ventus.de.
Verksamheten vid Alpha Ventus kan följas via webbkamera på www.alpha-ventus.de.

För vidare information, kontakta:
Maria Parent, pressekreterare, telefon 08-739 65 50.
Lutz Wiese, Press Relations Officer, Alpha Ventus Project, telefon +49 40 63 96 22 63, kontakt@alpha-ventus.de

Lämnat av Vattenfalls Pressavdelning, telefon: 08-739 50 10, press@vattenfall.com