Pressmeddelande | 2011-03-01 | 15:15

Utsläppssnål el till Vattenfalls och Volvos nya bil

Den 1 mars på bilsalongen i Geneve presenteras Volvo V60 Plug-in Hybrid – en snudd på produktionsfärdig bil med koldioxidutsläpp under 50 g/km. Plug-in hybriden, som kommer att lanseras på marknaden under 2012, är resultatet av ett samarbetsprojekt mellan Vattenfall och Volvo Personvagnar.

Vattenfall har nu tagit fram ett skräddarsytt avtal som kommer att erbjudas till blivande användare av plug-in hybriden. Avtalet innebär att kunderna blir garanterade 100 procent förnybar el från en av Vattenfalls vindkraftparker. Avtalet erbjuds både privatpersoner och företag på Vattenfalls kärnmarknader i Sverige, Tyskland och Holland.

– Med förnybar el från Vattenfall kan plug-in hybriden köras med minimal påverkan på både lokala utsläpp och klimat. Resultatet av projektet understryker att bilens framtid är elektrisk, säger Vattenfalls VD och koncernchef Øystein Løseth.

Detta avtal är det första i en serie erbjudanden inom elleverans och laddning som Vattenfall avser ta fram till användare av elbilar. Vattenfall erbjuder redan idag el från förnybar elproduktion till våra kunder. Det unika med vårt nya avtal är att blivande köpare av bilen även blir garanterade att elen kommer från en specifik vindkraftspark. Detta kan garanteras genom att Vattenfall tecknar ursprungsgarantier som täcker bilens elförbrukning.

För de kunder som inte har möjlighet att teckna ett avtal direkt med Vattenfall erbjuder vi ursprungsgarantier som täcker elförbrukningen för den beräknade körsträckan. Avtalet kommer att vara möjligt att börja tecknas av blivande elbilskunder under 2011.

Vattenfall är ett av de ledande energibolagen i Europa när det gäller investeringar i förnybar elproduktion. Bara under 2010 satte vi i drift en av världens största havsbaserade vindkraftparker i Thanet utanför Englands sydostkust, med en effekt på 300 MW. Enbart denna vindkraftpark kan förse el till ca 500 000 bilar vilket täcker behovet från blivande elbilskunder under överskådlig framtid.

– Genom lanseringen av plug-in hybriden tillsammans med Volvo Personvagnar och genom elektrifieringen av tranportsektorn i stort fårvi möjligheten att länka samman våra satsningar på förnybar elproduktion med framtidens bilar, säger Øystein Løseth.

För vidare information, kontakta:
Erik Sundström, Kommunikationsansvarig Vattenfall E-mobility program, 070-395 33 95.

Lämnat av Vattenfalls Pressavdelning, telefon: 08-739 50 10, press@vattenfall.com


Ladda ner pressmeddelandet (PDF 33 kB)