Pressmeddelande | 2011-02-18 | 09:41

Vattenfall anlitar rekordfartyg för offshore-installation

Vattenfalls tyska havsbaserade projekt DanTysk har ingått ett avtal gällande ett fartyg för transport och installation av 80 vindkraftverk. Installationsfartyget, Pacific Orca, byggs just nu av Samsung Heavy Industries i Sydkorea och ska levereras under 2012.

Vattenfall och Stadtwerke München kommer att bygga vindkraftsparken DanTysk som ett gemensamt projekt under ledning av ett team baserat i Hamburg. Konsortiet skrev på torsdagen under ett avtal med det danska rederiet Swire Blue Ocean (SBO) gällande ett fartyg för transport och installation av 80 vindkraftverk från Siemens.

Fartyget Pacific Orca har avancerade specifikationer med fokus på säkerhet, effektivitet och tillförlitlighet och kan användas på vattendjup upp till 75 meter. Sammantaget gör detta fartyget mycket flexibelt vid installationen av vindkraftsparken.

– Eftersom tillgången på lämpliga offshore-fartyg på marknaden är begränsad, är vi extra glada över att få använda detta stora fartyg för DanTysk, säger Georg Friedrichs, chef för Offshore Projects på Vattenfall. – Det nybyggda fartyget Pacific Orca uppfyller våra krav på oklanderlig säkerhet, effektivitet och tillförlitlighet. Vårt projektteam ser fram emot att slutföra projektet DanTysk tillsammans med vår nya danska partner Swire Blue Ocean.

SBO vann upphandlingen, som spände över hela Europa, också tack vare styrkan hos moderbolaget Swire Pacific Offshore, som har över 30 års erfarenhet inom offshore-verksamhet. Företaget har idag en av de största flottorna av dynamiskt positionerade fartyg i världen. Pacific Orca kommer att certifieras av GL-Group Germanischer Lloyd i enlighet med strikta europeiska miljöstandarder.

– Vi är oerhört glada över att ha blivit utvalda som fartygsleverantör för installationen av vindkraftverk i DanTysk, säger Lars Blicher, VD och koncernchef för Swire Blue Ocean. Detta projekt kommer att vara ett perfekt tillfälle för SBO att visa upp den mycket goda kapacitet och effektivitet som vårt fartyg besitter, samt vår personalstyrkas förmåga att prestera när det gäller såväl drift som säkerhet.

2013 kommer Pacific Orca att börja lasta vindkraftverken i Esbjerg. Därefter transporteras de till konstruktionsplatsen för DanTysk 69 km väster om ön Sylt i den tyska delen av Nordsjön.

Just nu utvecklar, bygger och äger Vattenfall vindkraftverk i sex olika länder, inklusive den närliggande havsbaserade vindkraftsparken Horns Rev I (160 MW) vid danska gränsen. Vattenfall bygger och planerar havsbaserade vindkraftsparker också vid de brittiska och nederländska kusterna. Nästa havsbaserade vindkraftspark att färdigställas, med driftsättning i slutet av 2011, är Ormonde som ligger i Irländska sjön och har en kapacitet på 150 MW.

Elproduktion från havsbaserade vindkraftsparker utgör en del av Vattenfalls klimatambition, och Vattenfall investerar i förnybar energi för att åstadkomma en långsiktig minskning av koldioxidutsläppen.

För vidare information, kontakta:
Caroline Rylander, presschef Sverige, 0730-79 99 54

Lämnat av Vattenfalls Pressavdelning, telefon: 08-739 50 10, press@vattenfall.com.

Ladda ner pressmeddelandet (PDF 55 kB)