Pressmeddelande | 2011-12-09 | 13:10

Vattenfall höjer beredskapen inför väntat oväder

Ovädret med inslag av hårda vindar, regn och snö som redan dragit in över landet väntas fortsätta. Vattenfall höjde under fredagen beredskapen inför helgen. Cirka 100 personer är beredda på insatser i driftcentralen, på kundservice och ute där elavbrotten uppstår.

Fordon och materiel har förberetts för snabba insatser. Helikoptrar och båtar patrullerar intensivt för att hitta fel och avhjälpa dem. Väderutvecklingen följs noggrant med hjälp av specialprognoser från SMHI för att snabbt kunna förstärka resurserna ytterligare om det blir nödvändigt.

På fredag förmiddag hade som mest cirka 8000 Vattenfallskunder drabbats av elavbrott. Vattenfall har avhjälper avbrotten kontinuerligt. Det är därför svårt att säga när samtliga kunder får strömmen tillbaka.

Från 2004 och fram till idag har Vattenfall satsat 11,5 miljarder kronor på åtgärder i elnätet. Mycket har redan gjorts och förbättringsarbetet fortsätter.

- Färre kunder drabbas av störningar och avbrotten har blivit kortare på grund av de åtgärder vi gjort de senaste åren. Men ambitionerna är höga och de kommande tre åren planerar vi att satsa ytterligare 4,5 miljarder kronor i elnätet, säger Annika Viklund chef för Vattenfall Eldistribution.

Vattenfall har nästan en miljon kunder runt om i landet. Sedan 2005 har företaget byggt om 1300 mil lokalnät genom att gräva ner kabel och isolera luftledningar. Ledningar som går genom skogsområden röjs också regelbundet, för att undvika att träd faller på ledningarna.

Vattenfalls fältorganisation i hela landet omfattar 700 personer dagtid. För att klara oförutsedda händelser finns dessutom 100 personer i beredskap under nätter och helger året om, i driftcentral, kundservice och i fält.

För vidare information, kontakta:

Maria Lidzell, pressekreterare, tfn 070-214 87 57.

Lämnat av Vattenfalls Pressavdelning, telefon: 08-739 50 10,
press@vattenfall.com.

Ladda ner pressmeddelandet (PDF 78 kB)