Pressmeddelande | 2009-12-17 | 09:58

Vattenfall planerar stor vågkraftspark utanför Shetlandsöarna

Vattenfall presenterar i dag planer på den första vågkraftsanläggningen utanför Shetlandsöarna i östra Atlanten. Redan år 2014 kan projektet nå upp till 20 MW för att senare byggas ut till mångdubbelt större kapacitet.

Vattenfall och Pelamis, ett skotskt utvecklingsbolag av vågkraftsteknik, startar tillsammans ett bolag för att bygga den första vågkraftsparken utanför Shetlandsöarna.

Bolaget, som heter Aegir Wave Power Ltd, lanserades igår kväll samtidigt som Vattenfalls nya kontor i Edinburgh invigdes av First Minister of Scotland, Rt Hon Alex Salmond MP, MSP.

I dag hålls en informationsträff om vågkraftsprojektet för lokala representanter och massmedia på Shetlandsöarna.

– Vågkraftsanläggningen på Shetlandsöarna är en del i Vattenfalls målsättning att producera ren elektricitet som inte belastar vårt klimat eller vår miljö. Havet väster om Shetland har närmast idealiska förutsättningar för att vi på ett effektivt vis ska kunna utvinna energi ur vågorna, säger Ulf Tisell, chef för Vattenfall Ocean Energy Program.

Pelamis vågkraftsteknik som först kommer att användas utanför Shetlandsöarna bygger på ett antal 150-180 meter långa flytande ”rör” som rör sig i takt med vågorna. Generatorer mellan de olika sektionerna av ”röret” omvandlar krafterna till elektricitet. I ett senare skede kan även andra tekniker utnyttjas i området.

Om nödvändiga tillstånd ges och den planerade nätförstärkningen sker inom beräknad tid hoppas Vattenfall genom projektet att så snart som år 2014 ha installerat upp till 20 MW. 20 MW motsvarar el till ungefär 9000 hushåll i ett år. Anläggningen har dock potential för att kunna byggas ut till betydligt större kapacitet, vilket gör det till en av de största vågkraftsanläggningarna på ritbordet i Europa i dag.

Om Pelamis Wave Power Ltd:
Pelamis Wave Power Ltd är ett av de ledande företagen i världen inom vågkraftsteknik. Företaget var det första som anslöt elektricitet från en vågkraftsanläggning till det brittiska elnätet och blev 2008 det första bolaget i världen att driftsätta en fungerande vågkraftspark. Läs mer på http://www.pelamiswave.com/

För vidare information, kontakta:
Maria Parent, Media Relations Mananger, telefon 08-739 65 50, mobil 0768 07 65 50.
Ulf Tisell, chef för Vattenfall Ocean Energy Program, telefon 08-739 52 90 mobil 0705 55 21 77

Lämnat av Vattenfalls Pressavdelning, telefon: 08-739 50 10.

Pressrelease som pdf

Ladda ner