Pressmeddelande | 2012-09-19 | 11:00

Vattenfalls vindkraftpark Ormonde ger el till 100 000

Idag invigdes Vattenfalls vindkraftpark Ormonde i Irländska sjön, officiellt. Øystein Løseth, vd och koncernchef, berömde den exceptionella ingenjörskonst som nu stakar ut vägen framåt för havsbaserad vindkraft i Europa.

Ormonde vindkraftpark är en av de mest tekniskt avancerade vindkraftparkerna i världen tack vare en mängd nya lösningar. Det är till exempel första gången som världens största vindkraftturbiner, REpower 5MW, används i kommersiellt syfte. Det är också första gången som de lokalt producerade skotska fundamenten används. Vindkraftparken slår också rekord genom att ha Storbritanniens längsta undervattenskabel för el, hela 42 km lång. Hela vindkraftparken har 30 snurror och den totala installerade effekten är på 150 MW. Det beräknas ge el till 100 000 brittiska hushåll.

– Ormonde vindkraftpark är en av de mest nyskapande havsbaserade vindkraftparker som finns i världen och vi tror att den ger en bild av utvecklingen framåt för havsbaserad vindkraft i Europa. De nya lärdomar och de innovationer vi har demonstrerat här i den tuffa miljön i irländska sjön kommer att hjälpa oss att leverera framtidens säkra och kostnadseffektiva havsbaserade vindkraft, sade Løseth vid invigningen där han hade sällskap av över 150 gäster.

Löseth fortsatte med att kommentera Vattenfalls etablering i Storbritannien.

– Vattenfall gick in på den brittiska marknaden under andra hälften av 2008. Sedan dess har vi investerat över 2 miljarder brittiska pund (ca 22 miljarder SEK) i byggena av fem olika vindkraftparker och därigenom också säkrat tusentals brittiska jobb.

Vindkraftparken Ormonde började byggas 2010 och de första turbinerna kom på plats under 2011. I augusti 2011 genererade parken el för första gången och samma månad installerades den allra sista turbinen. Hela parken togs i drift i februari 2012.

Mediamaterial inklusive tekniska fakta, högupplösta bilder och film finns att hämta på www.vattenfall.co.uk/ormonde-inauguration (nytt fönster) 

För mer information, kontakta:
Viktoria Raft, pressekreterare, telefon: +46 722 32 06 31, viktoria.raft@vattenfall.com

Eller titta på projekthemsidan för Ormonde vindkraftpark (nytt fönster)

Från Vattenfalls pressavdelning, telefon: 08 739 50 10

Ladda ner pressmeddelandet (PDF 140 kB)