Pressmeddelande | 2012-03-28 | 10:00

Villaägare sparar tusenlappar på rekordlågt elpris

Vattenfalls Elbarometer för mars månad visar att Nord Pools spotpris endast kommer att bli hälften av 2010 och 2011 års priser för samma månad. Det beror på välfyllda vattenmagasin och att det varit flera grader varmare än normalt för årstiden. Både 2010 och 2011 rådde vattenbrist och temperaturerna i mars var betydligt lägre.

– För en familj boende i en eluppvärmd villa blir det en besparing i mars på över 1 000 kronor. Dessutom leder det milda vädret till lägre förbrukning vilket ökar besparingen ytterligare, säger Magnus Holm, chef för Vattenfall Försäljning.

Totalt sett pekar Elbarometern även denna månad på mycket låga elpriser för säsongen. Det rörliga elpriset förväntas bli rekordlågt för mars månad. Nord Pools spotpris sett över en kalendermånad har inte varit så här lågt sedan 2007.

Elbarometern visar även att de fasta elpriserna är låga. De långa avtalen ligger kvar på en låg nivå sedan förra månaden men den sjunkande trenden har stannat av något. De längre avtalen styrs av framtidsförväntningar på framför allt samhällsekonomin. Priserna på korta avtal har däremot fortsatt ned, främst beroende på god vattentillgång i magasinen samt varma och nederbördsrika väderprognoser.

– Vill man vara aktiv, och är medveten om riskerna, så kan rörligt avtal vara ett bra alternativ. Om man istället vill ha en tryggare vardag med kontroll på kostnader så rekommenderar vi ett långt avtal med fast elpris eftersom de just nu ligger på fördelaktiga nivåer, säger Magnus Holm, chef för Vattenfall Försäljning.

Elbarometern (PDF 218 kB)

För mer information och kommentarer, kontakta:
Magnus Holm, chef Vattenfall Försäljning på mobil 0702-11 04 97.

Lämnat av Vattenfalls pressavdelning, tel 08 739 50 10.
Press

Ladda ned pressmeddelandet (PDF 30 kB)